Premiär för nya Kia EV5 – ett mindre syskon till Kia EV9

Kia visade idag upp sin nya mellanstora elsuv Kia EV5 på bilmässan i kinesiska Chengdu. Ett sorts småsyskon till Sverigeaktuella Kia EV9 med många designmässiga likheter. Den nya modellen är initialt planerad för Kina men kommer nå fler marknader.

– Kia EV5 skapades för att omdefiniera den kompakta SUV-genren med en form som formats efter Kias unika designfilosofi ”Opposites United”, berättar Karim Habib, Chef för Kia Global Design Center.

– Som ett resultat sätter EV5 en ny standard för design, prestanda och funktionalitet samtidigt som den ger nya nivåer av förarglädje och användarupplevelser, fortsätter Karim Habib.

En upprätt och kantig kaross ger en praktiskt och rymlig bil som tar vara på hela den ytan som EV5 tar upp. Kia EV5 blir femsitsig och får dessutom ett rymligt bagage.

Kia har idag inte avslöjat något om de tekniska detaljerna eller prestandan. Förväntningen är dock att den bygger på samma E-GMP-plattform som sitter i Kia EV6. Det kan troligtvis innebär ett batteri på runt 80 kWh och en räckvidd på över 500 kilometer.

Bilen kommer erbjudas med tio olika exteriöra kulörval, varav en är matt precis som hos EV9. Interiört går det att välja mellan fyra olika färgteman, och två olika sätesklädslar.

Kia har tänkt om mittkonsolen som ska föra tankarna till favoritfåtöljen hemma. Det ska bidra till att skapa en mer avkopplande interiör. Det finns turligt nog ett armstöd som går att fälla ner för att vila armen på.

Planen är att först lansera Kia EV5 i Kina under den senare delen av detta året. I oktober kommer Kia också i samband med evenemanget Kia EV Day att berätta mer om sina elbilsplaner framåt. Vilket också inkluderar vilka fler marknader som Kia EV5 kan nå.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.