ZEM är elbilen som äter koldioxid – studentprojektet ska ge CO₂-neutrala elbilar

Studenter vid Tekniska Universitet i Eindhoven har skapat en elbil som inte bara är helt utsläppsfri, den är utsläppsnegativ. Genom ett speciellt filter renar elbilen som fått namnet ZEM (Zero Emissions Mobility) luften när den körs framåt.

Det är 35 studenter som utvecklat och byggt elbilen som ger färre eller inga utsläpp både under tillverkningsprocessen och på vägen. ZEM kan fånga upp till 2 kg CO₂ per år med en årlig körsträcka på 3200 mil. Det betyder att tio bilar kan lagra lika mycket som ett genomsnittligt träd.

– Det kanske inte verkar så mycket. Men den totala vinsten är betydande om du skulle implementera det i stor skala i varje personbil, säger teamledaren Louise de Laat. Det fler än en miljard personbilar i världen som skulle kunna fånga upp koldioxid istället för att släppa ut den.

– Det är egentligen fortfarande ett proof-of-concept, men vi kan redan nu se att vi kommer att kunna öka kapaciteten på filtret under de kommande åren. Att fånga upp koldioxid är en förutsättning för att kompensera för utsläppen under produktion och återvinningen, fortsätter Louise de Laat.

Studenterna kommer att fortsätta att förbättra elbilen under de kommande åren. Målet är att göra den helt koldioxidneutral under hela livscykeln.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.