Zeekr är Volvos nya syskon med fokus på elbilar – lanseras i Kina till hösten

Volvo-ägaren Geely presenterade idag ett nytt bilmärke för elbilar. Den första bilen kommer redan till hösten i Kina. Märket som fått namnet Zeekr kommer fokusera på elbilar i premiumsegmentet. Man lovar ”oöverträffad lyxfordonsupplevelse när det gäller komfort och prestanda”.

Zeekr kommer bygga elbilar på SEA-plattformen som bland annat används till Lynk & Co Zero och framtida elbilar från Volvo. Plattformen har stöd för trådlösa mjukvaruuppdateringar, och man lovar uppdateringen genom hela bilens livslängd, skriver Geely i ett pressmeddelande.

Initialt kommer Zeekr att fokusera på den kinesiska marknaden och lansera bilar under namnet Ji Ke. På sikt kan man dock komma att utforska den globala marknaden och efterfrågan på premium-elbilar, berättar Geely. Målsättningen framåt är att lansera en ny modell om året under de kommande fem åren.

SEA beskrivs som en flexible plattform med prestanda i fokus. I det allra tuffaste utföranden ska den klara 0-100 km/h på under 3 sekunder. Enligt kinesiska mätstandarden NEDC är räckvidden 700 kilometer, grovt uppskattat till 500 kilometer med Europeiska mått.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.