Xpengs nya prispressade elbil visas idag, detta vet vi

Den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng är högaktuell med Xpeng G6 i Sverige, men hemma i Kina ligger fokus på lanseringen av en helt ny serie instegsmodeller som gått under namnet Mona.

Den tidiga uppfattningen var att det skulle röra sig om ett helt nytt varumärke. Men med tiden tycks Xpeng ha förändrat sin kommunikation och låtit Mona 03 närma sig Xpeng-varumärket. Det nya namnet blir alltså Xpeng M03.

Premiären kommer äga rum idag enligt kinesiska medier. Genom ett kinesiskt typgodkännande har vi redan på förhand kunnat ta del av några bilder, samt att modellen kommer erbjudas med ett motoralternativ på antingen 140 eller 160 kW. Den nya bilen förväntas erbjuda en räckvidd strax under 500 kilometer.

För Xpeng M03 har det också varit ett stort fokus på god energieffektivitet och Xpeng själva har kommunicerat att det blir den mest aerodynamiska sedanen på marknaden. Det med ett Cd-värde på 0,194. Ett aktivt luftintagsspjäll och släta karosslinjer bidrar till att göra bilen så hal som möjligt.

Storleksmässigt mäter bilen 4780 mm i längd, 1896 mm på bredden och 1445 mm i höjd. Den kommer med en hjulbas på 2815 mm. Den längst utrustade basmodellen kommer med en låg vikt på imponerande 1631 kg.

Vidare pekar uppgifter i kinesiska medier på ett pris på strax under 200 000 i Kina. Marknadsintroduktionen kan vara så nära som efter sommaren. Planerna för Mona och en möjlig etablering i Europa är inte känt för tillfället. Xpeng Norge har via norska press bekräftat att man inte vet om bilen är aktuell för Europa överhuvudtaget.

– Vi har inga uppgifter om bilen du hänvisar till, säger Xpengs kommunikationschef Knut Arne Marcussen till Norges elbilsförening.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.