Xpengs nya elbil Mona M03 är en hyllning till Tesla Model 3

Under de senaste veckorna har en hel del information om Xpengs nya elbil Xpeng Mona M03 släppts. Så när det idag var dags för någon sorts officiellt premiär så var det inte värst mycket nytt som avslöjades. Dessutom visade det sig att det inte var någon fullfjädrad premiär.

Återigen bekräftade Xpeng i alla fall att M03 kommer bli den mest aerodynamiska elbilen i serieproduktion någonsin med ett Cd-värde på 0,194. Räckvidden blir upp till 620 kilometer, enligt kinesiska körcyklen CLTC, vilket överträffade de första uppgifterna.

Under premiären berättade också Xpengs VD He Xiaopeng att modellens namn är ”en hyllning till Tesla Model 3 som varit riktmärket för elbilar de senaste sex åren”. Nu är det däremot dags för en ny era.

Om Model 3 stod för elektriska plattformar så är nästa stora kliv AI. Just namnet ”Mona” i den fullständiga namnbeteckningen står för ”Made of New AI”. Men hur AI kommer användas framkom inte idag.

Sedan tidigare vet vi att Mona M03 kommer mäta 4780 mm i längd, 1896 mm i bredd och 1445 mm på höjden. Hjulbasen är på 2815 mm. Nytt är att bagageutrymmet kommer med en lastvolym på 621 liter och med en rejält stor öppning.

Mona M03 kommer erbjudas med en elmotor på antingen 140 eller 160 kW och toppfarten är 155 km/h. Xpeng kommer att få BYD:s så kallade ”bladbatteri” baserat på en LFP-kemi. Två olika storlekar kommer erbjudas för en räckvidd på antingen 515 eller 620 kilometer (CLTC).

Xpeng har ännu inte visat upp interiören men avslöjar att den kommer innehålla en central pekskärm, ingen instrumentbräda och en ratt. Som tillval kan även baksätet få en egen pekskärm. Bilen kommer också med Xpengs förarstödssystem och röstassistent.

Grundpriset kommer att starta på motsvarande 290 000 kronor i Kina, en bra bit över de första ryktena som sa 200 000 kronor. Bilens interiör och ännu fler detaljer kommer att visas i augusti. Det finns inga uppgifter om Xpeng M03 är aktuell för Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.