Xpeng visar suven Xpeng G9 som ultrasnabbladdar 200 kilometer på 5 minuter

I början av veckan gav Xpeng en föraning om att man gjorde sig redo att presentera en ny elbil. Då fick vi se en teaserbild på en suv.

Inatt har Xpeng gjort slag i saken och visat upp en helt ny elbil. Det är en suv som fått namnet Xpeng G9. Det är märkets fjärde elbil efter den mindre suven G3 och de två sedanmodellerna P7 och P5.

Xpeng har inte gett några specifika tekniska detaljer kring prestanda, batteristorlek eller priser. Vi får inte heller något planerat datum för lansering. Däremot berättar Xpengs grundare att G9 är utformad för en global publik:

– G9 är vår första modell som har utformats och utvecklats från grunden för den internationella såväl som den kinesiska marknaden, säger Henry Xia, XPENGs grundare och president.

Xpeng ger oss lite mer kring snabbladdningsprestandan i Xpeng G9. En av höjdpunkterna är nämligen ny snabbare laddning.

I botten finns en 800 volts-arkitektur som i kombination med Xpengs egna laddare ska kunna leverera upp till 480 kW. På endast fem minuter ska det vara möjligt att ladda Xpeng G9 för 200 kilometers körning.

Xpeng G9 får också Xpengs fjärde generation av förarassistanssystemet X-Pilot. Det tar bilen ett steg närmre en fullt självkörande framtid. Den får också Xpengs tredje generation hårdvara och mjukvara med bland annat självdiagnostisering vilket ska öka säkerheten. Dessutom ska det vara möjligt att snabbare ta emot uppdateringar, helt utan att bilens körförmåga påverkas under uppdateringen.

Idag får vi inte se några bilder på bilens interiör. Däremot får vi en närmre titt på exteriören i filmen nedan. I slutet av filmen får vi möjligtvis en liten teaser om att suven sannolikt också får adaptiv stötdämpning. När bilen stängs av i slutet av filmen, sjunker den ner.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.