Xpeng ska lansera nytt märke med billigare elbilar – med fokus på bildelning

Kinesiska Xpeng har siktat högt med sina elbilar som pryds av märkets X-logga men parallellt med det ska Xpeng nu också lansera en serie billigare elbilar som ska nå en bredare kundkrets. Men då under ett helt nytt varumärke som går under arbetsnamnet Mona.

Målet är att rikta in sig på ett A-klassegment i prisklassen 150 000 RMB, vilket motsvarar runt 230 000 kronor, före skatter och avgifter. Det skulle ge en kompakt stadselbil, vilket skulle kunna motsvara en Fiat 500e eller Volkswagen e-Up. Den första elbilen har lansering under 2024 och kommer bara tydligt fristående från Xpengs produkter och varumärke.

Elbilarna inom projektet Mona kommer Xpeng utveckla i samarbetet med mobilitetsaktören DiDi. Ett företag som Xpeng förvärvat i samband med tillkännagivandet av Mona. Det innebär också att Xpeng kommer att lansera den nya elbilen inom Didis i Kina rikstäckande bildelningsnätverk.

– Som en världsledande mobilitetsteknologiplattform delar DiDi Xpengs vision om att forma framtidens mobilitetsupplevelse med teknik. Xpengs smarta A-klass-elbilsprodukter under det nya varumärket kommer inte bara att öka våra volymer utan också påskynda utrullningen av våra smarta elbilar i ett massmarknadssegmentet, kommenterade He Xiaopeng, VD för Xpeng.

Initialt talar Xpeng bara om en nationell lansering i Kina så om Mona också kommer till Europa återstår att se. Närmaste konkurrenten Nio väntas också ge sig in i ett lågprissegment nästa år genom ett eller två nya varumärke.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.