Xpeng kan göra som Tesla och förlita sig på kameror

Xpeng håller på att utveckla en ny elbil som internt går under arbetsnamnet F57. När den presenteras i slutet av året kommer den slopa alla typer av LiDAR. Istället kommer den att följa i Teslas fotspår och sig på ett kamerabaserat system för förarassistanssystemen, rapporterar CNevPost.

Planen att slopa LiDAR-systemet är ett stort steg för Xpeng som var en av de första biltillverkarna att använda LiDAR på bilar i serieproduktion. Det ska dock sägas att det bara är Xpengs bilar i Kina som har en eller två LiDAR. I Europa har man slopat det till förmån för sensorer och radar av kostnadsskäl.

– Ur perceptionssynpunkt är LiDAR mindre viktigt än kameror, precis som en person observerar hela världen med sina ögon, har Xpengs grundare He Xiaopong kommenterar i en tidigare intervju.

Det nya beslutet ska bana vägen för att Xpeng kommer lansera ett ”Vision-system” likt det Tesla börjat använda. Tesla har aldrig använt LiDAR men slopade för några år sedan både sensorer och radar till förmån för sitt kamerabaserade system Tesla Vision som ska möjliggöra självkörande bilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.