Xpeng demonstrerar sin flygande elbil i ny video

Kinesiska elbilstillverkaren Xpeng har som mål att börja tillverka flygande elbilar. Det genom syskonbolaget Xpeng Aeroht. Förra året visade Xpeng bland annat upp den flygande elbilen Xpeng X2 på en mässa i Sverige. Den farkosten påminde inte särskilt mycket om en bil.

Nu visar Xpeng i samband med Xpeng Tech Day upp en ny generation av den flygande elbilen. De nya generationen föreställer en flygande elbil som ska vara betydligt mer lik den produktionsklara versionen.

– Jag tror att vår produktionsbil kommer att se ut till minst 80 procent som den du ser på bilderna, berättade Xpengs VD He Xiaopeng i samband med Tech Day.

I billäget fälls propellrarna in och förvaras på taket i en lösning som påminner om en skidbox. Den nya farkosten ska alltså kunna köra både på vägarna och flyga. Den kan lyfta helt vertikalt och är givetvis också helt eldriven.

Farkosten ska vara enkel att styra och för en van bilförare ska det endast ta en dag att lära sig att hantera farkosten i flygläget. De åtta propellrarna bidrar till ökad säkerhet, då farkosten även fungerar om en propeller slutar att fungera.

Den flygande prototyp som Xpeng nu visar upp väger 1936 kilo och är större än suven Xpeng G9 men har bara plats för två passagerare. Farkosten kanske inte är räddningen om man plötsligt fastnar i en trafikkö. Det är inte bara att lyfta från vilken plats som helst, betonar He Xiaopeng. Den kommer fortfarande kräva en yta motsvarande en halv fotbollsplan för att lyfta säkert.

Flygtiden kommer vara begränsad till ”ett par dussin kilometer”, men det kommer vara den första elbilen som både kan köra och flyga – och det är det som Xpeng värdesätter i ett första steg.

I videon nedanför får vi se när konceptet flyger. Flygningen finns vid tiden 1:11:36.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.