Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

WLTP-testet: Så beräknas räckvidden på en elbil

Illustration: European Automobile Manufacturers’ Association

När biltillverkare anger räckvidden för en elbil gör de detta i kilometer och refererar till WLTP-körcykeln. WLTP betyder Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure och är en EU-standard för hur man mäter en bils förbrukning och därmed räckvidd. Den harmoniserande standarden gör det enkelt att jämföra olika bilmodeller med varandra. Det viktigt att vara medveten att WLTP-körcykeln inte är en exakt utlovad räckvidd.

Hastighet, temperatur och motstånd är faktorer som påverkar elbilens räckvidd. Räckvidden kan därför vara mycket individuell mellan olika förare som har olika körstil. En förare som kör i låga hastigheter kommer betydligt längre än en förare som håller högre hastigheter.

WLTP är en mycket lugn ”förare” som håller låga hastigheter under gynnsamma förhållanden. Det är därför elbilar i verkligheten sällan når upp till den ”utlovade” räckvidden.

Så går WLTP-testet till

Testet genomförs i laboratoriemiljö på en chassidynamometer som simulerar en ”rullande väg” under bilen. Vid starten av testet ser man först till att elbilen är fullt laddad. Efter ett genomfört test laddar man återigen batteriet, och mäter den strömmen man tillför. Utifrån det kan man sedan beräkna förbrukning och därmed en räckvidd beräknat på batteriets kapacitet.

Testets mål är att simulera verklig körning och bilen går genom en dynamisk körcykel. Testet går genom fyra faser, som simulerar körning i 52 procent tätort och 48 procent landsvägskörning.

  • En testcykels längd är 30 minuter
  • Körsträckan är 23,25 km
  • Snitthastigheten är 46,5 km/h
  • Maxhastigheten är 131 km/h
  • Yttertemperaturen är 23°C
  • Elbilen är stillastående under 13% av testet
  • Drivkraft (snitt/max) 7 kW / 47 kW.

Mer ”realistiska” räckviddstester

Många bilsajter och entusiaster har genomfört egna räckviddstester med mål att simulera mer verklig körning men även dessa tester visar på spridda resultat. Det faller sig dock väldigt naturligt, då körstilarna genom testerna varierar kraftigt. En del tester har genomförts för att simulera extrem vinterkörning medan andra satt motorvägskörning på prov.

Om du är nyfiken på hur långt du skulle komma på en laddning i en elbil rekommenderar vi att du kikar igenom vårt artikelarkiv med räckviddstester. Här kan du hitta tester under de flesta förhållanden och därmed en körstil som liknar din egen.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Eldrift

OKQ8 ska bygga landets största nätverk av snabbladdare i samarbete med Skellefteå Kraft. Totalt ska man bygga över 300 stationer i Sverige. Den första...

Notis

Tesla ska utrusta kommande Tesla Roadster med små raketer som genom kraftiga luftpuffar ska öka accelerationen och väghållningen. En som inte tycks kunna vänta...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons