VW förenklar rejält för att tillverka en elbil för 25 000 euro

Volkswagen ID. 2all.

Volkswagen ska bli mer lönsamma, och mer effektiva och dessutom erbjuda billigare elbilar. Vägen framåt är att skala ner i sitt produktsortiment rejält. Målet är att öka vinsterna från 3,6 (2022) till 6,5 procent trots att elbilarna blir billigare.

För att nå dit kommer Volkswagen att fokusera på några fåtal volymmodeller och plocka bort komplexiteten i konfigurationen. Som ett exempel lyfter man fram Volkswagen ID.7 som har 99 procent mindre valmöjligheter i konfigurationen än Volkswagen Golf VII.

– Vi kommer att fokusera på ett litet antal, om än äkta, Volkswagen-kärnmodeller. Detta kommer att minska komplexiteten och ge högre vinster, berättade Thomas Schäfer, VD för Volkswagen.

Det är exempelvis i linje med hur Tesla sedan många år tillbaka i princip endast erbjuder val av batteristorlek och drivlina, hjulstorlek samt exteriöra och interiöra färgval. Volvo Cars har gjort något liknande med den nyligen lanserade Volvo EX30 med tre enkla paket och ett begränsat val av motor och färgval.

Samma enkelhet kommer Volkswagen-koncernen också att introducera till Skoda, Cupra och Seat.

– Att optimera effektiviteten i produktionen kommer att vara nyckeln till att producera Volkswagens planerade 25 000 euro-elbilar som ska tillverkas i Spanien, sa Arno Antlitz, operativ chef för Volkswagen-gruppen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.