Volvos plan för etik-säkrad kobolt till elbils-batterierna

Genom Blockchain-teknik ska Volvo säkra spårbarheten av de mineraler som används i tillverkningen av elbils-batterier. På så vis ska Volvos kunder kunna förvissa sig om att materialet i batterierna införskaffats på ett ansvarsfullt sätt.

Volvo är inte ensam om att använda tekniken. Volkswagen har tidigare berättat att de också arbetar med Blockchain-teknik för att etik-säkra sina batterier.

– Vi har alltid varit engagerade i att upprätthålla en etisk leveranskedja för våra råvaror, säger Martina Buchhauser, head of procurement på Volvo Cars. ”Med blockchain-tekniken kan vi ta nästa steg mot att i nära samarbeta med våra leverantörer säkerställa fullständig spårbarhet för vår leveranskedja och minimera eventuella relaterade risker.”

Blockchain beskrivs enkelt som en digital och krypterad redovisningsform. I leveranskedjan skapas ett register över alla transaktioner, med vikter, storlek och annan information som inte kan ändras. På så vis kan flödet sedan spåras i efterhand.

Batterierna kommer bland annat användas i nyligen lanserade Volvo XC40 Recharge.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.