Volvos nya elbilar får fokus på räckvidd och snabbare laddning – med integrerat batteripaket

Volvo ska bli ett renodlat elbilsföretag och med det kommer betydande satsningar på elbilar. Idag under evenemanget Tech Moment berättade Volvo om sina planer framåt. I fokus står elbilar med betydligt längre räckvidd och snabbare laddning.

Bättre räckvidd och snabbare laddning kommer Volvo att uppnå redan under nästa generations elbilar genom att förbättra litiumjonbatteritekniken. Avgörande är ett nära samarbete med svenska batteriföretaget Northvolt där man tillsammans ska arbeta för att öka energitätheten.

Först ut med den nya tekniken blir en helt ny SUV som är byggd som elbil helt från grunden. Den kommer få batterier som ökar energitätheten i battericellerna med upp till 50 procent jämfört med vad som finns på marknaden idag. Den kommer dessutom ha stöd för dubbelriktad laddning, vilket gör att bilen kan överföra överskottsel i bilens batteri till elnätet. 

Nästa språng 2025

I mitten på det här decenniet räknar Volvo med att göra nästa stora språng när man introducerar tredje generationens elbilar. Volvo förväntar sig att man kommer kunna halvera laddningstiderna genom bättre batteriteknik och kontinuerliga förbättringar av mjukvaran och snabbladdningstekniken.

Med den tredje generationens elbilar planerar Volvo dessutom att avsevärt kunna förbättra räckvidden. Då kommer man också att introducera ett integrerat batteripaketet i golvet. Den nya battericellstrukturen kommer öka bilens totala vridstyvhet och förbättra effektiviteten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.