Volvos första elbil: Får oändlig räckvidd

Volvo har flitiga planer på elektrifiering. Nyligen lanserade man elbilen Polestar 2 genom sitt prestandavarumärke Polestar. Nu har Volvo äntligen släppt lite nyheter om sin första egna elbil, som fått namnet Volvo EX40. Det som utmärker elbilen EX40 är att den har oändlig räckvidd.

Genom att placera en friktionsfri fläkt, där fossilmotorn annars hade suttit, har man lyckat med bedriften att generera tillräckligt mycket ström för att också driva bilen framåt, berättar Volvo i ett pressmeddelande.

– Vi råkade uppfinna detta av misstag förra sommaren, när det var så varmt, säger chefsdesigner April McQvitte. Hon forsätter: ”Vi monterade en stor fläkt på en av bilarna i vår teststudio för att skapa lite luftcirkulation. Sedan kom Håkan och sa att vi måste flytta på bilen, eftersom den stod i vägen. Då märkte vi att när vi körde med bilen skapade den en massa energi.”

Parkerar man bilen mot vinden, kan den också användas som en generator, när man inte använder bilen. Till exempel för att generera ström till sitt hem, eller ladda en elbil som inte har en fläkt, skriver Volvo.

Volvo EX40 är en femsitsig kompakt-SUV, den kommer att lanseras till sommaren. Priset blir omkring 350 000kr.

Uppdatering 2 april 2019: Denna artikeln var ett aprilskämt från oss på Allt om Elbil. Hoppas den roade.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.