Volvos eldrivna lastbilar har kört 80 miljoner kilometer på fem år

De elektriska lastbilarna som Volvo Lastvagnar levererat de senaste fem åren gör en skillnad. Tillsammans har de rullat mer än 80 miljoner kilometer vilket kan översättas till 2 000 varv runt jorden.

Volvo har hittills levererat fler än 3500 elektriska lastbilar till kunder i 45 länder och tillsammans har de minskat koldioxidutsläppen med 68 000 ton och kunnat avstå från 25 miljoner liter diesel.

– Jag är glad att se hur transportföretag omfamnar fördelarna med elektriska lastbilar i sina dagliga verksamheter. Transportsektorn motsvarar sju procent av de globala utsläppen av koldioxid och batterielektriska lastbilar utgör en viktig del i minskningen av klimatavtrycket. Tack vare att så många valt att anamma den nya tekniken kan vi redan nu se den enorma potentialen, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar var tidiga med att satsa på eldrivna lastbilar och lyfter fram flera lärdomar, som Volvo tar med sig till nya generationens lastbilar. Tre punkter lyfts fram:

  • Det lönar sig att vara en tidig användare. Åkerier med elektriska lastbilar har en stark konkurrensfördel när de kan erbjuda utsläppsfria transporter.
  • Investering i elektriska lastbilar och laddningsinfrastruktur ger stora affärsmöjligheter för transportföretag genom optimering av logistik och körsträckor samt samarbete kring laddstationer mellan åkerier.
  • Fördelarna med elektriska lastbilar är mer än miljövinster. Förare upplever en avsevärt bättre arbetsmiljö med mycket lägre nivåer av buller och vibrationer.

Företagets globala leveranser av eldrivna lastbilar ökade med 256 procent till 1 977 lastbilar 2023 och ser ett fortsatt stort intresse från kunder även under 2024. I Europa har Volvo Lastvagnar en ellastbilsandel på 56 procent, i USA är siffran 44 procent och i Sverige hela 75,3 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.