Elbilar från Volvo – när kommer de och vilka modeller?

Volvo har berättat att man kommer lansera fem rena elbilar under perioden 2019-2021, det står bland annat på Volvos framtidssajt för elbilar. Den första av de fem elbilarna har man redan lanserat under varumärket Polestar i form av elbilen Polestar 2. De första leveranserna av Polestar 2 kommer ske i maj 2020.

Vad blir Volvos nästa elbil? Många källor inom och utanför säger att Volvo XC40 blir nästa elbil. Polestar 2 bygger på en plattform som Volvo kallar CMA. Även den nyligen lanserade Volvo XC40 nyttjar denna plattformen. Det tillsammans med flera uttalandet om att Volvo XC40 är en för ny modell för att inte bygga vidare på till något annat gör att vi är ganska övertygande om att Volvo XC40 blir den nästa rena elbilen från Volvo.

Automotive News Europe säger sig till och med ha fått bekräftat från Volvo under ett evenemang att Volvo XC40 blir nästa elbil. Elbilen kommer lanseras innan årets slut och finnas på vägarna till nästa år. Fler liknande uttalandet har cirkulerat i media.

I ett tidigt uttalande ska Volvos första elbilar ha en räckvidd på upp till 50 mil. På Volvos framtidssajt skriver man generellt om räckvidd och säger då att den ”vanligtvis ligger på 20-50 mil” för en elbil. Polestar 2 har en uppskattad räckvidd på 50 mil.

Efter Volvo XC40 Electric då?

Efter Volvo XC40 som elbil går uppgifterna isär något. Brittiska Autocar är övertygande om att Volvo XC90 kommer som elbil i samband med att den modellen uppdateras. Den uppgiften fick de i samband med en intervju med Volvos dåvarande chefsdesigner Thomas Ingenlath (numera Polestars Vd).

Polestar 3 blir också troligtvis en elbil vi får se innan 2021 är slut – den kommer antagligen bli en elbil i ett SUV-liknande kupéutförande.

Däremot är vi helt klart nyfikna på om det kommer någon klassisk Volvo-kombi med eldrift – en riktig familjebil. Den uppgiften är svår att bekräfta, än så länge.

Långsiktigt fasas fossilmotorn ut

Till 2025 kommer hälften av alla bilar sålda av Volvo vara rena elbilar. På sikt kommer fossilmotorn att fasas ut helt, står att läsa i Volvo Magasin.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.