Volvos elbil – fem saker du behöver veta

Volvo Concept 40.2
Volvo Concept 40.2

Volvo har ytterligare bekräftat sina planer på en elbil. Volvo har tidigare och ganska envist talat en större framtid för hybridbilar, bilar som blandar eldrift med fossildrift. Men i den frågan tycks även Volvo har mjuknat, som nu släppt mer information om sin satsning på elbilar.

Den första elbilen ska börja rulla 2019. Bilen kommer inte att tillverkas i Göteborg, utan i Kina. Det är troligtvis ett högst strategiskt beslut, då Kina skärpt sin syn på tillverkningen av bensinslukande bilar. Att tillverka elbilar i Kina kommer troligtvis vara högst gynnsamt och uppmuntras av den kinesiska staten. Kina har tidigare sagt att de ska bli störst i världen på eldrift.

Baklyktan på Volvo Concept 40.2.

Listan: Fem saker vi vet om Volvos elbil

  1. Volvo första elbil kommer ha ett batteri på 100 kilowattimmar. Jämfört med idag är det i klass med Teslas värstingpaket P100D. Hur det står sig statusmässigt om två år återstår att se.
  2. Fordonets räckvidd, vid fulladdat batteri sägs bli 400 km, om det är enligt NEDC-skalan är det spot on med Renault Zoe eller Teslas ”minsta bilar” Model X/S 75D.
  3. Prismässigt, så är det uppskattat att landa på ungefär 325 000 – 360 000 kronor. Det är i direkt konkurrens med Teslas kommande bil Model 3. Det är troligtvis den här prisklassen Volvo vill konkurrera med initialt.
  4. Volvo har inte avslöjat om bilen är en sedan eller SUV, men vi vet att den kommer byggas på en mindre plattform – troligtvis får vi se en bil i storlek med Volvos 40-serie.
  5. Dock så lär vi också få se en större bil, baserad på succé-SUV:en XC90, för att fånga upp en kräsen och kanske mindre priskänslig målgrupp.

Källa: Business Insider Nordic

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.