Volvo XC40 elbil visas upp i oktober – en av de mest säkra Volvobilarna någonsin

Helt elektriska XC40 SUV – Volvos första elbil och en av de mest säkra på vägarna.

Volvo förbereder sig inför lanseringen av Volvo XC40 som elbil. Lanseringen kommer att ske den 16 oktober i år. Utöver att vara den första renodlade elbilen (på länge) för Volvo så stoltserar man också med säkerheten.

– Oavsett vad som driver en bil framåt, en elektrisk maskin eller förbränningsmotor, så måste en Volvo vara säker, säger Malin Ekholm, säkerhetschef på Volvo Cars och fortsätter: Helt elektriska XC40 kommer att vara en av de säkraste bilar vi någonsin har byggt.

– Samtidigt som man bygger vidare på de utmärkta säkerhetsstandarderna i den ursprungliga XC40 var Volvo Cars säkerhetsingenjörer tvungna att omforma och förstärka frontstrukturen helt för att hantera avsaknaden av en motor, uppfylla Volvo Cars höga säkerhetskrav och se till att passagerarna sitter lika säkert som i alla andra Volvo-bilar, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

På den nya elbils-versionen av Volvo XC40 innebär det bland annat att fronten har fått en helt förstärkt konstruktion för att kompensera för avsaknaden av en motor. Även i bottenplattan där batteriet sitter behöver Volvo tänka på säkerheten. Batteriet skyddas av en ny säkerhetsbur i aluminium som ska fungera som en deformationszon runt batteriet.

– Batteriets placering i bilens golv har också den fördelen att bilens tyngdpunkt sänks, för ett förbättrat skydd mot voltning, tillägger Volvo.

Elbilen Volvo XC40 får nytt förarassistentsystem med kameror och radar

Den nya Volvo XC40 kommer också att få ett helt nytt aktivt säkerhetssystem som Volvo gett namnet Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). ADAS består av flera radar, kameror och ultraljudssensorer som ska göra körningen mer säker. Systemet kommer också ligga till grund för Volvos kommande introduktion av autonom körteknik.

Volvo XC40 som elbil visar för första gången upp för allmänheten den 16 oktober. Vi lovar att återkomma i ämnet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.