Volvo tycker skiftet till elbilar går för långsamt – lämnar lobbyorganisation

Volvo Cars tycker skiftet till elbilar går långsammare än vad bilbranschen i stort lobbar för. Därför meddelar Volvo att man nu ska lämna den europeiska bilbranschens lobbyorganisation ACEA.

Volvo har som mål att endast sälja helt eldrivna bilar från 2030 i Europa. EU vill se ett förbud för nya bilar med förbränningsmotorer från 2035. Något som ACEA i stort har kommenterat som fullt tillräckligt: ”Varje långsiktig reglering som sträcker sig in på detta decennium är för tidigt i detta tidiga skede”, ska ACEA ha sagt.

Det tycker Volvo är för långsamt. Därför kommer man att lämna organisationen mot slutet av 2022. Anledningen är att man kommit fram till att ”Volvo Cars hållbarhetsstrategi och ambitioner inte är helt i linje med ACEA:s positionering och arbetssätt”.

Volvo söker allierade

Volvo vill dock inte arbeta helt ensamma. Man söker därför efter nya allierade, allierade som har samma ambitiösa mål som Volvo.

– Vi har en av de mest ambitiösa planerna i branschen, men vi kan inte förverkliga nollutsläppstransporter själva. Vi uppmanar våra kollegor att göra sitt. Den som gör det kommer att hitta en stark allierad i Volvo Cars. Vi ser fram emot att arbeta med partners för att ta itu med klimatförändringarna för en hållbarare morgondag, skriver Volvo i ett uttalandet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.