Volvo tvingas skjuta på lanseringen av sin minsta elbil i USA

För amerikanare som hade hoppats på leveransstarten av Volvos ”stora lilla nyhet” EX30 så kommer nu dystra besked. Till följd av Joe Bidens nya importtullar på 100 procent för elbilar tillverkade i Kina skjuter Volvo på leveransstarten som var planerad nu till hösten.

Nu kommer Volvo att vänta på lanseringen till 2025. Det berättade Volvo Cars vice-VD Björn Annwall under en intervju i Almedalen. Istället tvingas man nu vänta till produktionen av Volvo EX30 startar i Belgien nästa år.

– Vi har beslutat att vänta med marknadsintroduktionen så att vi kan optimera vårt fotavtryck, eftersom det finns nya amerikanska tullar och EU kan också införa tullar. Våra amerikanska kunder som hade hoppats på att få bilen i höst kommer tyvärr inte att få den levererad förrän nästa år, sa Björn i samband med intervjun.

Att tillverkningen rullar igång i Belgien är också något som kan vara nödvändigt för försäljningen i Europa. EU planerar att införa samma typ av importtullar inom Unionen, för Volvos ägare Geely kommer det innebära ett påslag på 21 procent utöver de 10 procent de betalar idag.

– Om tarifferna införs kommer det att påverka oss, våra kunder och våra volymer under en viss tid, men det är under en övergångsperiod och bara för en modell, så det är hanterbart, sa Björn, och tillade: ”Den större frågan är vad som händer om det blir ett bredare globalt handelskrig”.

I andra änden av storleksordningen finns också den aktuella elbilen Volvo EX90. Där startade Volvo alldeles nyligen tillverkningen vid Volvos fabrik i North Carolina, USA. Den slipper därmed tullarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.