Volvo testar trådlös laddning till elbilar – genomför pilottest i Göteborg

Under en treårsperioden ska Volvo testa trådlös laddning till elbilar i Göteborg. En testflotta med specialutrustade Volvo XC40 Recharge ska rulla som taxibilar i staden.

Laddningsstationerna som används i testet levereras av Momentum Dynamics. Företaget gör liknande tester i Oslo. Där har Björn Nyland kikat närmare på en av deras installationer.

Laddningsstationen överför energin via en laddningsplatta som sitter i marken, och energin plockas upp av en mottagare i bilen. Föraren behöver bara köra fram och parkera över plattan så startar laddningen automatiskt. Laddningseffekten kommer ligga på över 40 kW.

För att säkerställa att bilen parkeras optimalt över laddningsplattan kommer bilarna att använda bilens 360-graders kamerasystem. Laddningen går sedan att följa direkt i bilens infotainmentsystem.

Volvo XC40 Recharge-bilarna kommer samtidigt att genomgå ett omfattande hållbarhetstest. Totalt kommer bilarna att rulla mer än 12 timmar om dagen och nå en årlig körsträcka på 10 000 mil. Det är Volvos första hållbarhetstestet i ett kommersiellt användningsscenario för en elbil från Volvo.

I en video beskriver Volvo Cars tekniken och testet mer utförligt:

https://www.youtube.com/watch?v=46r3hY5qypw

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.