Volvo testar elbuss med plats för 250 personer

Volvo har länge levererat eldrivna bussar till kollektivtrafiken världen över. De är bland annat en väldigt vanlig syn i Göteborg där de uppskattas som ett tyst inslag i stadsmiljön. Nu utvecklar Volvo nya och större bussar på en ny generation plattform.

Volvo genomför nu testar med ett dubbelledat chassi baserat på BZR-plattformen som visades förra året. Den aktuella bussen är på 28 meter med plats för upp till 250 passagerare. Volvo beskriver bussen som idealisk för städer som har eller planerar ett Bus Rapid Transit-system (BRT)

– Ett BRT-system med de här bussarna kan transportera lika många passagerare som ett tunnelbanesystem, men har mycket lägre implementerings- och driftskostnader och inga utsläpp, säger André Marques, vd för Volvo Bussar i Latinamerika.

Den dubbelledade elbussen är utrustad med två elmotorer på 200 kW (vilka tillsammans ger 400 kW eller 540 hästkrafter). Bussen har en automatiserad växellåda som gör det enklare att ta den uppför backar, minskar vibrationerna, förbättrar prestandan och förlänger livslängden på bussen – vilket i sin tur ge lägre underhållskostnader.

Den nya plattformen har stöd för en batterikapacitet på upp till 540 kWh, och kan laddas fullt på två till fyra timmar beroende på laddeffekt och storlek på den installerade batterikapaciteten. Vid den kommersiella lanseringen kommer den dubbelledade elbussen att tillverkas på Volvos fabrik i Curitiba i Brasilien och kan exporteras till flera länder där det finns städer med BRT-system.

– I och med valideringen av den elektriska versionen av vår dubbelledbuss, stärker vi vårt engagemang för lösningar som ger 100 procent säkrare, effektivare och mer hållbara persontransporter, avslutar André Marques.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.