Volvo störst på eldrivna lastbilar i Europa och Nordamerika

Volvo Lastvagnar har summerat årets första kvartal och ser en kraftig ökning i marknadsandelarna för tunga eldrivna lastbilar. Nu lanserar man även sitt eldrivna sortiment i Asien, Latinamerika och Afrika.

I Europa registrerades det totalt 600 el-lastbilar på 16 ton eller mer under årets första kvartal. Det är en ökning med fyra gånger mot samma period i fjol. Av dessa har Volvo Lastvagnar en marknadsandel på 50 procent.

Framgången är också ett faktum i Nordamerika där Volvo Lastvagnar nu har nästan hälften av marknaden för tunga elektriska lastbilar.

– Vårt engagemang för hållbara transporter lönar sig helt klart. Vi är fast beslutna att arbeta tillsammans med våra kunder för att minska koldioxidutsläppen för lastbilstransporter, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Stark orderigång

Volvo Lastvagnar rapporterar också om en stark ökning av beställningar på nya lastbilar under årets första kvartal. Totalt beställdes 486 elektriska lastbilar, vilket är en ökning med 141 procent jämfört med samma period 2022. De flesta av dessa är beställningar från länder i norra delen av Europa, inklusive Nederländerna, Tyskland, Norge och Sverige.

Totalt har Volvo Lastvagnar levererat 5000 eldrivna tunga lastbilar till ett fyrtiotal länder.

Satsar på laddinfrastruktur

För att påskynda skiftet till eldrivna lastbilar investerar Volvo också i laddinfrastruktur. Man ser att det kommer behövas tusentals offentliga laddplatser för tunga lastbilar för att skala upp volymerna.

Volvokoncernen ska tillsammans med Daimler och Traton bygga minst 1 700 snabbladdare runtom i Europa. Koncernen ska också investera i en laddkorridor i Nordamerika.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.