Volvo startar arbetet med att bygga batterifabrik i Sverige

Idag skriver Volvokoncernen att man påbörjat processen för att bygga en batterifabrik i Sverige. Den ska producera batterier till elektriska tunga lastbilar och maskiner.

En större studie har visat att Skaraborgsregionen är en ideal plats för fabriken. Volvokoncernen har föreslagit en plats i Mariestads kommun i närheten av koncernens motorfabrik i Skövde.

Etableringen hänger på godkännande från berörda myndigheter. Den slutgiltiga platsen kommer att bli klar efter offentligt samråd och verksamheten är beroende av miljötillstånd.

– Vi har en ambition att minst 35 procent av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system. Vi vill göra detta tillsammans med partners, och vi börjar resan nu, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

Målet är att Volvokoncernen gradvis ska öka den egna batterikapaciteten, för att nå storskalig serieproduktion före 2030. Batterierna kommer att designas specifikt för kommersiella fordon. De kommer sitta i elektriska lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.