Volvo släpper lyxig eldriven minibuss i år – ett syskon till Zeekr 009

Volvo ska lansera en eldriven minibuss i år. Det framkom under en presskonferens som Volvos Kinachef Qin Peiji höll i Kina. Under konferensen visade Volvo upp en plan på fyra helt eldrivna modeller som är på gång.

En av modellerna är den redan avtäckta Volvo EX90. Den kompletteras också av en aningens lyxigare variant kallad EX90 Executive. Presentationen visar också ”en liten suv” vilket vi får anta är kommande Volvo EX30.

Den fjärde modellen i presentationen visar en minibuss. I anslutning till den har Volvo skrivit ”lyxig eldriven MPV”. Enligt uppgifter från Car News China ska den bygga på samma plattform som koncernsyskonet Zeekr 009.

Om den nya minibussen från Volvo delar samma specifiktioner som Zeekr 009 så vet vi precis vad det kan röra sig om. Den visade nämligen Zeekr upp för omvärlden under förra året och produktionen började i förra veckan.

Zeekr 009.

Zeekr 009 bygger på Geelys elbilsplattform SEA. Den får ett batteri på 140 kWh och en räckvidd på upp till 820 kilometer enligt den kinesiska körcykeln CLTC. Uppskattningsvis strax över 500 kilometer enligt vår europeiska standard WLTP.

Minibussen Zeekr 009 är utrustad med två motorer med en totaleffekt på 400 kW (536 hk) och ska klara 0–100 km/h på 4,5 sekunder. Det är riktigt stor och mäter 5209 mm på längden, 2024 mm i bredd och 1867 mm på höjden med en hjulbas på hela 3205 mm. Den är således runt en decimeter högre och bredare än Mercedes EQV som kan ses som en nära konkurrent. Däremot är den lägre vilket ska ge bättre aerodynamik.

Att presentationen framhäver minibussen som lyxig går också hand i hand med Zeekr 009. Zeekr får sex stycken individuella säten för största möjliga komfort och bland annat en stor skärm i baksätet för konferenssamtal eller underhållning.

Första leveranserna i år

Om Volvos eldrivna minibuss kommer till Europa eller andra marknader utanför Kina framgår inte. Detsamma gäller för Zeekr 009 som har ett riktpris på motsvarande 760 000 och 900 000 kronor i Kina. Hur Volvo kommer placera sig prismässigt är inte heller känt.

Lansering i Kina är i vilket fall satt till tredje kvartalet i år med de första leveranserna under årets sista kvartal.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.