Volvo ska öppna ny bilfabrik i Europa för att bygga elbilar

Volvo Cars ska öppna sin tredje fabrik i Europa. Placeringen blir i Kosice i Slovakien och fullt fokus kommer att ligga på elbilar. Den totala investeringar uppgår till 1,2 miljarder euro.

Bygget av fabriken i Kosice ska starta nästa år och installationen av utrustning och produktionslinjer ska starta under 2024. Serieproduktionen av nästa generationens elbilar från Volvo ska sedan starta under 2026. Anläggningen är designad för att producera 250 000 elbilar per år, men kan byggas ut för ytterligare volymer.

– Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien, Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars.

Sedan tidigare har Volvo Cars anläggningar i belgiska Gent och i Torslanda. Valet på Slovakien skapar en ”europeisk tillverkningstriangel” som täcker Volvos största region försäljningsmässigt.

Ambitionen är att nå en årlig försäljningsvolym på 1,2 miljoner bilar globalt i mitten av den här decenniet. Den nya fabriken i Slovakien blir en viktig pusselbit i detta.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.