Volvo levererar el-lastbil konstruerad av fossilfritt stål

Volvo Lastvagnar bli först i världen att introducera fossilfritt stål i sina lastbilar. Nu har de första el-lastbilarna med det fossilfria stålet nått de första kunderna. Bland kunderna nämner Volvo Amazon, DFDS och Unilever.

Stålet finns i den eldrivna lastbilens rambalkar på vilken alla andra huvudkomponenter är monterade. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar planerar Volvo att introducera stålet i andra delar av lastbilen.

Utvecklingen är en viktig milstolpe för Volvo Lastvagnar som har som mål att nå netto-noll växthusgasutsläpp i värdekedjan senast 2040, enligt Parisavtalet.

Det är SSAB som producerat det fossilfria stålet. Man har använt en helt ny teknik med fossilfri el och vätgas.

90% av lastbilen kan återvinnas

Idag kommer runt 30 procent av allt material i en ny Volvolastbil från återvunnet material. Vid slutet av lastbilens livslängd kan Volvo återvinna upp till 90 procent av materialet.

Det fossilfritt stålet kommer framöver att vara ett viktigt komplement till det traditionella och återvunna stålet som Volvo använder i sina lastbilar idag.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.