Volvo levererar 20 tunga ellastbilar till Amazon i Tyskland

E-handelsjätten Amazon kommer att börja köra leveranser med eldrivna lastbilen Volvo FH Electric i Tyskland. Det är totalt 20 el-lastbilar som Volvo Lastvagnar ska leverera vid årsskiftet. Det är beräknat att el-lastbilarna kommer att köra mer än hundra tusen mil om året.

Det blir stora bränslebesparingar för Amazon. Den tunga lastbilstrafiken och andra kommersiella fordon står för 36 procent av Tysklands totala transportutsläpp. Här kan de stora aktörerna göra skillnad genom att gå över till eldrivna alternativ.

För Amazon kommer el-lastbilarna att ersätta motsvarande diesellastbilar. De kommer spela en nyckelroll i de initiativ som Amazon tar för att elektrifiera sin transportkedja.

– Amazon har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen i sin flotta, men att minska utsläppen för regionala transporter har tills nu varit väldigt svårt, förklarar Andreas Marschner, Vice President Transportation Services Europe på Amazon.

– Därför är det en så viktig milstolpe och vi välkomnar dessa tunga ellastbilar från Volvo till vår flotta. Vi driver ett av de snabbast växande elektrifieringsprojekten i transportbranschen, fortsätter Andreas Marschner.

Fakta om Volvo FH Electric:

  • Batterikapacitet: 540 kWh
  • Effekt: 490 kW kontinuerlig effekt
  • Räckvidden är upp till 300 km, men Volvo FH Electric kan täcka avstånd upp till 500 km under en normal arbetsdag om man utnyttjar till exempel lunchrasten för att fylla på batterierna med laddning.

– Stora aktörer inom transportbranschen spelar en nyckelroll i att leda branschens arbete med att sänka sitt koldioxidavtryck. Därför är jag glad att Amazon samarbetar med oss för att minska sina utsläpp för längre och tyngre transportuppdrag, säger Jessica Sandström, Senior Vice President Product Management på Volvo Lastvagnar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.