Volvo Lastvagnar har startat serietillverkningen av tunga eldrivna lastbilar

Idag meddelar Volvo Lastvagnar att man startat serieproduktionen av de tunga eldrivna lastbilarna Volvo FM, Volvo FH ovh Volvo FMX. Det gör Volvo Lastvagnar till den första globala tillverkaren av eldrivna tunga lastbilar.

Med de nya lastbilarna har Volvo Lastvagnar nu totalt sex helt eldrivna modeller i serieproduktion globalt, vilket är det största utbudet i branschen.

– Det här är en milstolpe och bevisar att vi leder omvandlingen av branschen. För mindre än två år sedan visade vi våra tunga eldrivna lastbilar för allra första gången. Nu ökar vi volymerna stegvis och kommer att leverera de här fantastiska lastbilarna till kunder över hela Europa, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Serietillverkning har startat i Tuve-fabriken i Göteborg. Nästa år planerar man också att starta tillverkningen i fabriken i Gent, Belgien. Efterfrågan på eldrivna lastbilar ökar nu snabbt, noterar Volvo Lastvagnar. En drivkraft är transportköpare som väljer att gå över till fossilfria transporter för att nå sina klimatmål.

– Vi har sålt fler än 1 000 enheter av våra tunga eldrivna lastbilar och mer än 2 600 ellastbilar totalt. Det är fortfarande små siffror men vi räknar med att volymerna kommer att öka betydligt under de närmsta åren. Till 2030 ska minst 50 procent av de lastbilar vi säljer globalt vara elektriska, säger Roger Alm.

Volvo Lastvagnars eldrivna lastbilar kan täcka omkring 45 procent av allt gods som transporteras i Europa idag, förklarar Volvo Lastvagnar. De sex eldrivna modellerna kan täcka allt från allt ifrån stadsdistribution och sophantering till regionala transporter och bygg- och anläggningstrafik. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.