Volvo Lastvagnar bygger batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar bygger sin första fabrik för montering av batterier. Den ligger i Gent, Belgien och ska leverera färdiga batteripaket till Volvos helelektriska tunga lastbilar.

I anläggningen ska Volvo sätta ihop celler och moduler från Samsung SDI till färdiga batteripaket. De ska sitta i Volvos eldrivna lastbilar FH, FM och FMX. Varje batteripaket har en kapacitet på 90 kWh. Upp till sex paket (540 kWh) kan sedan placeras i en lastbil beroende på kundens krav på räckvidd och lastkapacitet.

Satsningen ska ge kortare ledtider och ett skräddarsytt batteri som passar Volvo Lastvagnars produkter. Batterierna är också från start förberedda så att de går att återvinna och återanvända.

– Den här investeringen är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål att elektrifiera lastbilstransporter. År 2030 kommer minst 50 procent av alla lastbilar vi säljer globalt att vara elektriska och till 2040 kommer vi att vara ett koldioxidneutralt företag, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.