Volvo lanserar nya eldrivna hjulgrävare och hjullastare

Volvo EWR150.

Volvo CE har nu i samband med Volvodagarna i Eskilstuna visat upp en ny moderniserad produktserie av sina grävmaskiner. Det inkluderar också lanseringen av företagets första helt eldrivna hjulgrävare.

– Volvodagarna visar hur långt vi har kommit på vår resa mot elektromobilitet, från vår första kommersiella lansering 2019 till det breda utbud av elektriska maskiner och laddningslösningar som vi presenterar idag, kommenterar Carl Slotte, försäljningschef för region Europa.

Sedan tidigare erbjuder Volvo CE bland annat 23-tons grävare EC230 Electric och elnätsanslutna EW240 Electric MH. Nu kommer också Volvos första eldrivna grävmaskin på hjul EWR150 Electric utvecklad för att klara en hel arbetsdag samtidigt som den sänker både energi- och underhållningskostnaden.

EWR150 Electric har en maskinvikt på 17,9 ton. Volvo förtäljer inget om batteristorlek idag, men när det kommer till laddning så kan den antingen laddas fullt under natten med 22 kW AC. Eller så kan den snabbladdas med 250 kW DC på arbetsplatser med högre tempo.

Volvo L120 Electric.

Volvo presenterade också hjullastarna L90 Electric och L120 Electric som introduceras stegvis från och med slutet av 2024 i begränsade volymer på utvalda marknader.

L90 har en maskinvikt på 17,3 ton, ett batteri på 180 kW. Den större L120 har en maskinvikt på 21,6 ton och ett batteri på 237 kWh. Genom snabbladdning kan maskinerna laddas fullt på omkring 70 minuter.

Volvo har också presenterat en stor bredd av mobila laddlösningar som inkluderar både nätansluten teknik men också portabla energilager. För att stötta omställningen på arbetsplatser har Volvo CE och lanserat ett ekosystem för eldrift i form av nya digitala appen My Equipment som ska hjälpa kunderna att hantera laddningsprocessen mer effektivt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.