Volvo kan lansera en eldriven kombi – om efterfrågan finns

Volvo Concept Estate, det som senare blev Volvo V90.

Som helgläsning här på Allt om Elbil listade jag den anstormning av elbilar i kombiutförande som lanseras inom de kommande åren. Det rör sig om tillräckligt många för att man i alla fall behöver två händer för att räkna dem.

Men samtidigt lyser en given spelare med sin frånvaro i segmentet. Det är Volvo som inte kommunicerat några planer på att lansera en eldriven kombi. Brittiska Auto Express har ställt frågan till VD Jim Rowan om de själva inte också ställer sig frågan om de måste elektrifiera den modell som de är mest förknippade med:

– Ja, självklart gör vi det. Vi måste titta på vårt utbud. Vi har toppat och avslutat det med EX90 och EX30 och som ni vet har C40 och XC40 fötts ur en bil som i själva verket var en hybrid. Så det krävs ingen raketforskare för att räkna ut att vi någon gång måste elektrifiera dessa (en ny generation C40/XC40). Och så måste vi fylla på med resten, inleder Jim Rowan.

– En del av det är ganska enkelt, och för en del måste vi göra val. Och jag får så många mail som frågar mig när någon ska göra en ordentlig el-kombi. Främst från folk i norra Europa och Maine, fortsätter Jim Rowan.

– Jag tänker inte ge något svar på det just nu, men jag kommer att säga att det är något som är vettigt för oss att titta på, förtydligar Jim Rowan.

Handlar om efterfrågan

Jim Rowan är dock säker på att om Volvo skulle lansera en eldriven kombi så skulle man klara det. Det handlar bara om efterfrågan. Efterfrågan på kombibilar har dalat i Europa till förmån för SUV:ar och Volvo behöver vara säkra på att kunderna är villiga att gå tillbaka till kombier.

– Kan vi göra en riktigt snyggt designad och intelligent kombi? Ja, självklart kan kan. Poängen är egentligen om vi ska göra det, finns det tillräckligt med marginal där, finns det tillräckligt med efterfrågan på den bilen? fortsätter Jim Rowan.

– Vi kommer att lansera en ny elbil varje år under de kommande fem åren. Kommer en el-kombi att vara en av dem? Håll utkik helt enkelt, avslutar Jim Rowan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.