Volvo först ut med eldriven tung lastbil – ska trafikera Göteborg-Jönköping

Volvo Lastvagnar har länga arbetat och experimenterat med eldrivna lastbilar i stadsmiljöer. Nu startar lastbilstillverkaren ett projekt med fokus på längre transporter med tunga lastbilar.

Först ut är en batterielektrisk Volvo FH med totalvikt på upp till 60 ton. Lastbilen kommer gå i DHL:s regi mellan Göteborg och Jönköping, en sträcka på ungefär 15 mil. Laddningen kommer ske på ”ändstationerna” hos DHL i Jönköping och Volvo Truck Center i Göteborg.

Volvo hoppas att projektet ska ge insikter som kommer att leda till en optimering av balansen mellan avstånd, lastvikt och laddpunkter i de dagliga godstransporterna.

– Transportbranschen förändras snabbt och att arbeta hållbart är en mer och mer viktig affärsfördel för många av våra kunder. Vi erbjuder effektiva transportlösningar som möjliggör en snabb övergång till fossilfria bränslen, såsom elektricitet, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

– Vårt åtagande är att hela vårt lastbilsutbud ska vara fossilfritt till senast 2040, tillägger Roger.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.