Volvo först med batteripass till elbilar

Volvo Cars kommer att bli först med ett batteripass till elbilar, det uppger biltillverkaren för tidningen Reuters. Bakgrunden är att EU från februari 2027 kommer att kräva en förteckning över batteriernas sammansättning.

Batteripasset fungerar som en förteckning över batteriet och dess ursprung för viktiga mineraler, dess koldioxidavtryck och innehåll av återvunnet material. Volvo väljer redan nu att lansera ett sådant för nya Volvo EX90 som har leveransstart senare i år.

– Det är verkligen viktigt för oss att vara en pionjär och en ledare, berättar Vanessa Butani, global hållsbarhetschef på Volvo Cars för tidningen. Volvokunder kommer att kunna nå en förenklad version av batteripasset genom en QR-kod på insidan av förardörren.

På sikt kommer Volvo Cars att rulla ut batteripasset till alla sina elbilar.

EU:s batteripass som introduceras om tre år kommer att vara betydligt mer komplext. Det ska fungera som en omfattande dokumentation för batteriet, och ska kunna nyttjas av exempelvis konsumenter på en andrahandsmarknad för att säkerställa batteriets prestanda över tid.

Batteripasset är också ett intyg som ska säkerställa det etiska ursprunget på materialen. Mineraler som kobolt, grafit, litium, glimmer och nickel kan komma att dokumenteras. Olika nivåer av information ska göras tillgänglig beroende på om det är konsumeter eller tillsynsmyndigheter som efterfrågar den.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.