Volvo EX90 skulle kunna få ett lägre pris med fem sittplatser och bakhjulsdrift

När nya Volvo EX90 lanseras blir det en sjusitsig variant med fyrhjulsdrift genom dubbla motorer och en räckvidd på 600 kilometer. Det med en prislapp som startar på 1 085 000 kronor.

En lägre prissatt Volvo EX90 skulle också kunna bli aktuell i framtiden. Det bekräftar Volvo Cars CCO Javier Varela till MotorTrend. Det kan Volvo uppnå genom att plocka bort delar i modellen – något som SPA2-plattformen tillåter.

– Plattformen tillåter att vi tar bort sittplatser, säger han på frågan om det kommer en femsitsig modell. En annan möjlighet är att gå över till tvåhjulsdrift. Om det blir en Single Motor-variant så kommer den i så fall bli bakhjulsdriven.

Sådana förändringar är däremot inte tillräckliga för att Volvo EX90 kommer nå prisparitet med förbränningsmotorerna. För att närma sig prisparitet kommer Volvos nästa plattform Global Product Architecture (GPA) spela en betydligare viktigare roll.

– Vi är fortfarande några år bort med den nya GPA-plattformen. Den kommer att ha modulariteten för att skapa ett bredare spektrum av fordonsmodeller och storlekar. Den kommer närmare prisparitet med bilar med förbränningsmotorer, berättar Javier Varela för MotorTrend.

– Förutom att den kommer bara baserad på 800-voltssystem kommer GPA att nå nya genombrott genom mjukvara, avslutar Javier Varela utan att gå in på några närmare detaljer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.