Volvo EX90 får dubbelriktad laddning – driv hemmet och stötta elnätet

Den 9 november är det premiär för Volvo EX90. Fram tills dess pytsar Volvo löpande ut små nyheter om den kommande elbilen. Nu berättar Volvo att EX90 kommer få stöd för dubbelriktad laddning.

Genom dubbelriktad laddning blir det möjligt att plocka ström ur elbilen, och driva hemmet och andra elektriska apparater. Så kallat Vehicle-to-Home (V2H) och Vehicle-to-Load (V2L). Till exempelvis kan man fylla batteriet när elpriserna är låga för att sedan nyttja elen till annat än att bara köra bilen när priserna är högre.

– Du kan använda batteriet på många olika sätt, från att underhållsladda din elcykel när du är på resa, till att ansluta en elektrisk spis när du campar. Bilen kan till och med driva ditt hus under de timmar på dygnet då spotpriset på el är högt, säger Oliver Loedel, Head of Electrification Ecosystem.

Volvo planerar att erbjuda den hårdvara som behövs för att börja använda dubbelriktade laddningsfunktioner i hemmet. Det inkluderar en avancerad laddningsbox med stöd för dubbelriktad laddning och ett energihanteringssystem för hemmet. 

Volvo EX90

Tekniken kan på sikt också användas för att skicka ut el till elnätet (Vehicle-to-Grid, V2G). På så vis kan ett större nätverk av anslutna elbilar vara med och balansera nätet vid strömtoppar. Värt att notera är att tekniken, infrastrukturen och regelverket i elnätet idag inte finns på plats ett sådant scenario. Volvo EX90 kommer dock med hårdvaran som gör att det blir möjligt när resten av pusselbitarna faller på plats.

– Vi tror på en framtid där våra kunder kan stötta nätet med hjälp av denna teknik, vilket möjliggör effektivare och mer hållbar el i vardagen, säger Olivier Loedel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.