Volvo EX30 får nya säkerhetsfunktioner för säkrare körning i städer

Volvos kommande stadssuv Volvo EX30 har premiär i början av juni. Säkerhet fortsätter vara en viktig punkt för Volvo och det kommer inte vara ett undantag med Volvo EX30. Med EX30 introducerar Volvo en rad nya säkerhetsfunktioner med fokus på stadstrafiken.

Ett system i EX30 ska förhindra förare och passagerare från att oavsiktligt öppna en bildörr rätt ut mot en cykelbana. En vanlig typ av dörrolycka som utgör en femtedel av alla cykelolyckor i vissa städer.

Genom funktionen Door Opening Alert varnar bilen både visuellt och med ljud om en dörr är på väg att öppnas framför en förbipasserade cyklist eller annan trafikant.

– Vårt fokus på säkerhet i stadsmiljö, där bilar delar utrymme med gångtrafikanter och cyklister, har funnits med länge. Med Volvo EX30 tar vi säkerhet i stadstrafik till nästa nivå, genom att skapa en liten SUV som ger en bekväm körupplevelse, samtidigt som den tar hand om dig och andra på de hektiska innerstadsgatorna i våra moderna städer, säger Åsa Haglund, Head of Safety Centre.

Bland andra funktioner som ska underlätta och ge säkrare körning i stadstrafiken finns nya funktionen Intersection Auto Brake. Den är gjord för att undvika olyckor vid korsningar. Om en annan bil plötsligt skulle komma in framför bilen kommer den automatiska inbromsningsfunktionen se till att stanna för att förhindra eller i alla fall mildra en kollision.

Volvo EX30 får också ett nytt Driver Alert-system som standard. Förutom sensorer som känner av att händerna är på ratten kommer en sensor placerad bakom ratten läsa av ögon- och ansiktsrörelser för att upptäcka om föraren är distraherad, sömnig eller på annat sätt ouppmärksam.

Den stora avtäckningen av Volvo EX30 kommer att hållas den 7 juni.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.