Volvo: En elbil kostar lika mycket som en bensinbil om två till tre år

Den mindre bilen (vänster) intill nya EX90.

Volvo Cars siktar på att elbilar ska kosta lika mycket som bilar med förbränningsmotorer till runt 2025. Det säger Volvochefen Jim Rowan till Automotive News.

– Vi måste få prisparitet mellan elbilar och förbränningsmotorer så snabbt som möjligt. Vi tror att vi kommer att nå dit i mitten av decenniet, omrking 2025, säger Jim Rowan i en intervjun

Kostnaderna för komponenterna som ingår i en elbil kommer nödvändigtvis inte sjunka. Det är genom teknikutveckling som Volvo kan nå målet.

– Teknik kommer att öka räckvidden. Mindre batterier, men mer räckvidd, till lägre kostnad kommer ta oss dit, fortsätter Jim Rowan. Som möjliga lösningar nämner han bland annat LFP-batteriet som redan fått ett stort genombrott i billigare standardmodeller av många etablerade elbilar idag.

Kanske är det genom Volvo EX30 (namnet är inte bekräftat) som Volvo för första gången tar klivet mot en lägre prissatt elbil? Den kommer att ta formen av en eldriven stadsbil riktad till en yngre målgrupp. Under 2023 kommer vi att få se mer av den modellen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.