Volvo, Daimler och Traton ska bygga europeiskt laddnätverk för eldrivna lastbilar

De tre tillverkarna av lastbilar Volvo, Daimler och Traton ska i ett gemensamt bolag bygga 1700 högpresterande laddpunkter i Europa. Projektet ska starta under 2022 med målsättningen att placera laddpunkter nära motorvägar, logistik- och destinationspunkter.

Branschorganisationen ACEA menar enligt en färsk rapport att det 2025 kommer finnas ett behov av 15 000 högpresterande laddningspunkter i Europa. Och upp till 50 000 stycken till 2030. Genom sin satsning vill de tre företagen kickstarta utbyggnaden.

– Vi skapar ett ledande europeiskt laddningsnätverk för att lägga den nödvändiga grund som gör det möjligt för våra kunder att genomföra omvandlingen till elektrifiering, säger Martin Lundstedt, koncernchef för Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

– Det kräver en snabb utveckling av allmänt tillgängliga laddningspunkter, framförallt för tunga fjärrtransporter. Vi tar nu det första steget mot att påskynda övergången till hållbara och fossilfria transporter. Det andra steget bör vara ett kraftfullt engagemang från EU i form av en full uppskalning av ett laddningsnätverk över hela Europa, säger Matthias Gründler, VD för Traton Group.

Genom en kundorienterad tillämpning är målsättningen att bygga snabbladdning som är skräddarsydd för att passa den lagstadgade 45-minuters viloperioden för fjärrtransporter i Europa men också laddpunkter som ska fungera över natten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.