Volvo CE satsar på batteripaketstillverkning till eldrivna grävmaskiner

Volvo L20 Electric

Volvokoncernen tar nu ett tydligt kliv för att i större utsträckning också elektrifiera konstruktionssektorn. Volvo Construction Equipment (Volvo CE) investerar nu i batteripaketstillverkning vid sin grävmaskinsfabrik i Changwon, Sydkorea.

Totalt investerar Volvo CE 80 miljoner kronor i en ny produktionsanläggning och utrustning. Fabriken i Changwon är idag Volvo CE:s största anläggning för grävmaskiner och står för 55 procent av bolagens totala volymer.

– Denna investering är en viktig milstolpe i vår plan för elektrifiering av våra produkter och stödjer våra senaste investeringar i produktionsanläggningar för elgrävmaskiner, säger Andy Knight, Head of Operations Excavator och Managing Director för Volvo Group Korea

Redan idag erbjuder Volvo CE flera eldrivna grävmaskiner och en eldrivna hjullastare. Volvo L20 Electric (avbildad ovan) är utrustad med en motor på 22 kW för framdrivning och en motor på 14 kW för hydrauliken. Batteripaketet är på 33 kWh vilket ger en arbetstid på upp till 8 timmar. Laddningstiden är under två timmar vid 400V AC 32A.

Tidigare i år tillkännagav Volvo CE att man satsar på att producera elektriska hjullastare vid sin fabrik i Arvika. Dessutom kommer man bygga elektriska dumprar vid produktionsanläggningen i Braås.

Volvo CE har som mål att bli helt fossilfria till 2040. Till 2030 ska 35 procent av bolagets maskiner vara helt elektriska.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.