Volvo Cars visar framtidens elbil: Effektiv och hållbar

Pressbild: Volvo Cars

Med det eldrivna Concept Recharge vill Volvo visa sitt framtida designspråk och produktstrategi. Volvo har som mål att endast sälja elbilar år 2030 och konceptet ska visa tankarna som ska forma Volvos framtida modeller.

Interiören i Volvo Concept Recharge är byggd med hållbara material och däck som är tillverkat av återvunnet och förnyelsebart material. Genom att förbättra aerodynamiken kan Volvo sänka förbrukningen och därmed klimatpåverkan.

– När vi går in i elbilsåldern kommer räckvidden för en fulladdad bil att vara en nyckelfaktor. Den enkla lösningen är att lägga till fler batterier, men det är inte samma sak som att bara lägga till en större bränsletank idag. Batterier gör att bilens vikt och dess koldioxidavtryck ökar, säger Owen Ready, Head of Strategic and Brand Design på Volvo Cars.

– Istället måste vi öka den totala effektiviteten för att öka räckvidden. Med Concept Recharge utforskar vi spänningen mellan behovet av effektivitet och en önskan om samma innerutrymmen, bekvämlighet och körupplevelse som i dagens SUV:ar, förklarar Owen Ready.

Materialvalet i interiören är valt med hållbarhet i åtanke. Här finns både naturliga och återvunna material. Det handlar om svensk ull, miljövänliga textilier och lätta kompositmaterial skapade av naturliga källor, förklarar Volvo

En viktig del i att sänka förbrukningen är att öka aerodynamiken. Det gör Volvo genom noga utvalda designdetaljer som ska minska luftmotståndet. Bland annat en ny hjuldesign, lägre tak och ett mer upprätt bakpari.

Genom sin design kan Volvo erbjuda en klassisk SUV-form, men med ett förbättrat luftflöde för ökad räckvidd. Samtidigt erbjuder interiören goda utrymmesmöjligheter.

– Medan konsumenterna fortsätter att driva efterfrågan på fördelarna med SUV:ar, är vi fast beslutna att tillverka bilar som erbjuder all den säkerhet och komfort som de letar efter, samtidigt som vi kraftigt minskar bilens miljöpåverkan, avslutar Owen Ready.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.