Volvo Cars satsar på tekniken som ska snabbladda elbilar på fem minuter

Förra året visade israeliska StoreDot upp sin teknik som ska ge snabbare laddning till eldrivna fordon. Då laddade man batteriet till en elmoped på endast fem minuter. Målet har också varit att ta tekniken till elbilar.

Nu kommer företaget ett steg närmre målet när Volvo Cars Tech Fund investerar i bolaget. Genom samarbetet med Volvo Cars har StoreDot som målsättning att påskynda utvecklingen till marknaden och nå massproduktion till 2024.

Samarbeten mellan de två bolagen kommer främst att ske inom det batteritekniska samarbetet som Volvo Cars redan har etablerat med svenska batteritillverkaren Northvolt.

StoreDots batteriteknik är fokuserad på en unik kiselbaserade anod med nanoteknik i kombination med en smart mjukvaruintegration. Det ska ge en ny sorts batteriteknologi som ska kunna hantera ”extremsnabb snabbladdning”. Målet är att ett laddstopp alltid ska kunna ge 160 kilometer i räckvidd på fem minuter.

I fjolårets demonstration såg vi att StoreDot har övervunnit ett av de största hindren vid mycket snabb snabbladdning. Nämligen värmeutvecklingen. Trots att batteriet i mopeden laddades mycket snabbt så kunde man göra detta utan att batteriet blev för varmt.

– Vi strävar efter att vara den snabbaste transformatorn i vår bransch och Tech Fund spelar en avgörande roll för att etablera partnerskap med framtida teknikledare. Vår investering i StoreDot passar perfekt in i det tänkesättet. Deras engagemang i elektrifiering och koldioxidfri mobilitet matchar vårt eget. Vi är glada över att göra detta till ett framgångsrikt samarbete för båda parter och arbeta för att få ut denna banbrytande teknik på marknaden, säger Alexander Petrofski, chef för Volvo Cars Tech Fund.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.