Volvo Cars satsar på StoreDots snabbladdande elbilsbatteri

Volvo Cars Tech Fund har sedan ett tag tillbaka investerat i batteriteknikföretaget StoreDot som specialiserat sig på att utveckla ett snabbladdande batteri till elbilar. Nu utökar de två partnerna samarbetet.

StoreDot och Volvo Cars har tecknat ett flerårigt avtal där man tillsammans ska utveckla nästa generationens batterier till Volvobilar. Det rör sig om StoreDots XFC B-batteri som kan ladda på med 160 kilometer körsträcka på fem minuter och det oavsett batterinivå.

Samarbete kommer att leda till utvecklingen av XFC-celler som är skräddarsydda för Volvos framtida elbilsplattformar. De första batterierna för tester kommer att levereras nästa år.

– Volvo Cars är redan en strategisk investerare i StoreDot, men detta nyligen överenskomna samarbete tar vår relation till nästa steg. Vi är glada över att arbeta tillsammans för att utveckla avancerade provceller för våra framtida elbilar. Det finns mycket arbete att göra men möjligheterna att tillsammans utveckla spännande nya laddningsteknologier är enorma. Vi ser fram emot att skörda frukterna av vårt samarbete och testa tekniken i verkligeheten, säger Javier Varela, vice VD för Volvo Cars.

Även Polestar har sedan tidigare inlett ett samarbete med StoreDot. Även om inget är bekräftat så har StoreDot tidigare gått ut med att man vill ha batterierna klara i tid för att kunna leverera dem i Polestar 6.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.