Volvo Cars och Northvolt ska bygga fabrik tillsammans – säkrar batterier till Volvo och Polestar

Pressbild: Volvo

Volvo ska säkra batterier till sina elbilar genom att nytt samarbete. Det är Volvo Car Group som bildat ett joint venture-bolag med batteriföretaget Northvolt. I ett första steg ska man utveckla ett forsknings- och utvecklingscenter i Sverige som ska stå klart 2022.

Här ska man med gemensam kraft bygga vidare på de båda företagens batteriexpertis och utveckla nästa generations battericeller. Batterierna kommer att finnas i elbilar från både Volvo och Polestar.

Planerna innefattar också att bygga en gemensam gigafabrik i Europa med en produktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar per år. Produktionen i den gemensamma fabriken ska starta 2026.

Volvo har dessutom en målsättning att köpa in 15 GWh av battericellerna per år från den befintliga Northvolt-fabriken i Skellefteå från och med 2024.

– Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt.

– Med celler som har utvecklats in-house för våra elbilar kan vi fokusera på att ge Volvo- och Polestar-kunderna vad de vill ha, till exempel lång räckvidd och korta laddningstider, tillägger Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars.

Volvo Cars kommer att ge mer information framåt i samband med Volvo Tech Moment som arrangeras den 30 juni.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.