Volvo Cars och Northvolt öppnar R&D-center med mål om batterifabrik

Pressbild: Volvo

Nu ska Volvo Cars och Northvolt satsa på gemensamt på utveckling och forskning av batterier till elbilar. Tillsammans öppnar man ett gemensamt R&D-center i Göteborg.

Det hela är en del av en investering på 30 miljarder kronor i batteriutveckling och batteritillverkning. På sikt ska samarbetet och leda till en samägd fabrik för tillverkning av battericeller.

– Det kommer att stärka vår kärnkompetens och vår position i omvandlingen till ett helt elektriskt bilföretag, säger Volvo Cars VD Håkan Samuelsson.

Fabriken kommer att tillverka nästa generations battericeller speciellt utvecklade för framtida eldrivna modeller från Volvo och Polestar. Tillkännagivandet av fabrikens placering kommer att ske i början 2022.

Volvo Cars och Northvolt befinner sig nu i slutfasen för att hitta en lämplig plats i Europa. Bygget kommer starta 2023 med storskalig produktion till 2026. Den årliga produktionskapaciteten kommer uppgå till 50 GWh.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.