Volvo Cars dubblar sitt klimatåtagande – ska minska utsläppen per bil med 75%

Volvo Cars har påbörjat sin resa bort från förbränningsmotorn. I början av 2024 tillverkar Volvo sin sista dieselbil eftersom ”elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer” sa VD Jim Rowan tidigare i år. Volvo har också stoppat alla fortsatta investeringar i nya förbränningsmotorer.

Nu tillkännager Volvo Cars att man ytterligare påskyndar sina klimatåtgärder och fördubblar klimatmålen. Till 2030 ska Volvo Cars minska sina CO2-utsläpp per bil med 75 procent jämfört med 2018. Redan till 2025 ska dessutom utsläppen ha minskat med 40 procent.

En nyckel i detta är att enbart sälja helt elektriska bilar från 2030. Därmed eliminerar man helt avgasutsläppen från modellprogrammet. Volvo meddelar också att man riktar sin köpkraft till framväxande ren teknik som kommer att stödja övergången till aluminium med nära nollutsläpp.

Sedan tidigare har Volvo Cars också insatser i stålindustrin. Däribland ett samarbete med SSAB där Volvo säkrat tillgång till primär och återvunnen stålplåt med nära nollutsläpp som ska användas i Volvos bilprogram senast 2026. 

– Världen måste snabbt gå samman och agera för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna. Vi är fast beslutna att göra vår del och vi uppmanar företagsledare och politiska ledare runt om i världen att också göra sitt, sa Javier Varela, operativ chef och vice vd för Volvo Cars i samband med COP28.

– Tidigare i år presenterade Volvo Cars helt elektriska EX30, som är utformad för att ha det lägsta koldioxidavtrycket av alla Volvobilar hittills. EX30 är en av flera nya, helt elektriska Volvo-modeller som vi har lanserat och kommer att lansera under de kommande åren, på vår väg mot att bli en helt elektrisk biltillverkare 2030. Och vi gör goda framsteg – under de första nio månaderna 2023 utgjorde helt elektriska bilar 16 procent av vår totala försäljning, fortsatte Javier Varela.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.