Volvo bekräftar en mindre elbil igen – delar plattform med Lynk & Co Zero

För ett par veckor sedan kunde vi skriva om Geelys nya elbilsplattform SEA som ska nyttjas till den Göteborgsdesignade elbilen Lynk & Co Zero. I samband med det kom också de första uppgifterna om att även Volvo ska nyttja plattformen.

Nu bekräftar Volvos Vd Håkan Samuelsson till brittiska Auto Express att så faktiskt är fallet. Elbilarna som bygger på plattformen kommer bli mindre än Volvo XC40 Recharge. Tidningen talar då om en Volvo XC20.

– Vi kommer också använda SEA-plattformen. Vi kommer använda den till en mindre bil, så att vi kan ha en kostnadsstruktur för en mindre bil som är mycket konkurrenskraftig. Det är svårt att använda CMA-plattformen (XC40:s plattform) på mindre bilar än så, säger Håkan till tidningen.

Den flexibla SEA-plattformen kommer kunna erbjuda upp till 700 kilometer i räckvidd enligt den kinesiska mätstandarden NEDC. Enligt den Europeiska mätstandarden WLTP motsvara det en bit över 500 kilometer. Det finns också utrymme för rejält prestanda, och i den absoluta tuffaste utfärdandet ska plattformen kunna hjälpa en bil till 0-100 km/h på under 3 sekunder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.