Volvo är ledande på helelektriska lastbilar i Europa – ellastbilar ökade med 193 procent

Pressbild: Volvo Lastvagnar

En sammanställning visar att Volvo Lastvagnar var marknadsledande på tunga eldrivna lastbilar i Europa under 2021. Det med en marknadsandel på 42 procent. I Sverige är positionen ännu starkare.

Under 2021 registrerades det 346 eldrivna lastbilar (över 16 ton) i Europa visar färsk statistik från IHS Markit. Även om volymerna kan anses vara små, så är det tydligt att omställningen till eldrift för tunga lastbilar har startat. Jämfört med 2020 är ökningen 193 procent.

Den största efterfrågan på ellastbilar bland de Europeiska länderna finns i Schweiz, Norge, Sverige och Nederländerna. I Sverige registrerades det 47 eldrivna lastbilar varav 32 bar märket Volvo.

– Antalet order under 2021 visar tydligt att vi har fått en väldigt bra start på försäljningen. Med den breddning av produktprogrammet vi nu gör är det möjligt att elektrifiera närmare hälften av de tunga vägtransporterna. Andelen kommer att bli ännu större i takt med att räckvidden för ellastbilar ökar och laddinfrastrukturen för tunga fordon byggs ut ytterligare, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar

Efterfrågan är fortsatt hög. I ett pressmeddelande berättar Volvo Lastvagnar att man under 2021 tog emot 1 100 beställningar och avsiktsförklaringar på eldrivna lastbilar från hela världen. Volvo Lastvagnar ser ett snabbt växande intresse för ellastbilar främst i Europa och Nordamerika men också från andra delar av världen.

Statistik: Nya ellastbilar i Europa 2021

LandTotal marknadsvolym 2021
Schweiz77
Norge56
Sverige47
Nederländerna42
Tyskland37
Frankrike25
Danmark21
Spanien11
Italien9
Ungern7
Polen4
Belgien3
Tjeckien2
Finland2
Irland2
Österrike1
Totalt antal346
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.