Volta Trucks visar produktionsklara designen på el-lastbilen Volta Zero

Svenska uppstickaren Volta Trucks håller på att ta fram en eldriven lastbil för stadsnära transporter. Lastbilen har fått namnet Volta Zero och det är tänkt att serietillverkningen ska starta i slutet på nästa år.

Idag visar Volta Trucks upp den produktionsklara designen på lastbilen. Likheterna från den tidiga konceptversionen är många. I stora drag är lastbilen helt oförändrad och Volta Trucks har levererat på sin vision.

– När vi presenterade Volta Zero i september 2020 var det en del som trodde att designen bara var en vision som aldrig skulle komma i produktion, säger Volta Trucks chefsingenjör Ian Collins.

Designen utmärker sig jämfört med många andra lastbilar. Under utvecklingen har man valt att fokusera på att skapa bättre kontakt mellan förare och andra bilister men också cyklister och fotgängare.

Föraren sitter lågt placerad, centralt i kupén och kan på så vis enklare få kontakt med omgivningen. Till sin hjälp har föraren också flera kameraspeglar och förarassistanssystem vilket ska underlätta framfarten i stadskärnorna.

– Vi visste att det inte var en lätt uppgift men vår ständiga motivation är att en helt omarbetad lastbil skulle innebära förbättrad säkerhet för förare och de oskyddade trafikanterna som rör sig runt de stora transporterna som kör i städerna, förklarar Ian Collins.

Volta Zero kommer att komma i flera storlekar och designprincipen ska vara detsamma för alla storlekar. Nästa steg i utvecklingsarbetet är att bygga 25 lastbilar med den produktionsklara designen för att påbörja en omfattande testfas. Målet är att starta serietillverkningen i slutet av nästa år.

Brittiska FullyCharged har haft möjlighet att titta närmre på en tidigare prototyp. Det inslaget kan du se i videospelaren nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.