Volkswagens kommande elbilar – och när du kan köpa dem

Premiären för Volkswagens stora elbilsatsning ID närmar sig. Samtidigt har man under en period visat upp flera koncept.

Här kommer en sammanfattning på de åtta modellerna som Volkswagens hittills visat upp.

Volkswagen ID.

Volkswagen ID, konceptbild.

Döpt till ID., men ibland också kallad ID 3, eller till och med Neo. Storleksmässigt är den i storlek med en rymlig Golf. Instegsmodellen är utrustad med ett 48 kWh-batteri och kommer antagligen ha en räckvidd på 33 mil. Bilen kommer också antagligen i ett utförande med en räckvidd på strax under 60 mil.

Uppgifter om prissättningen för elbilen är något oviss. Källor uppger från €29 000 i Tyskland, antagligen någonstans mellan 350 000 – 400 000kr i Sverige. Premiären är glädjande nog nära, föranmälan öppnar 8 maj. Första leveranserna i början på 2020.

ID. Crozz

Foto: RoadShow

Denna eldrivna crossover beskriver Volkswagen som en blandningen mellan en SUV och coupé. Bilen är utrustad med två motorer, som ger 306 hästar. Räckvidden kommer vara mellan 40-60 mil, beroende på modell och utförande. Batteriet snabbladdas upp till 80% på 30 minuter.

Gissningsvis lanseras bilen slutet 2020.

ID. Roomzz

Detta är en av de senast lanserade koncepten på elbil från Volkswagen. En större sjusittsig SUV visades upp så sent som i början på den här månaden i Kina.

Ett batteri på 82 kWh ska ge en räckvidd på 45 mil och totalt 302 hästkrafter. Bilen är sjusitsig och är tänkt att konkurrera mot Tesla Model X.

Tillverkningen är planerad att starta 2021, med lansering i Kina – som sedan följs av en global lansering.

ID. Vizzion

Den här elbilen beskriver Volkswagen som nästa generations premiumsedan. En lyxig sedan helt enkelt. Konceptbilen är självkörande och förarna och passagerarna håller kontakt med en virtuell ”värd” på bilen genom röststyrning.

Bilen har en effekt på 302 hästkrafter. Den är utrustad med ett batteri på 111 kWh vilket ska ge en räckvidd på 66 mil enligt Volkswagen.

Försäljningen lär dra igång först framåt 2022.

ID. Buggy

Med ID. Buggy vill Volkswagen illustrera flexibiliteten i sin plattform för elbilar. Den här modellen är inspirerad av 60-talets Beach Buggy. Det är också genom den här modellen man kommer öppna upp för tredjepart. Det blir då möjligt för vem som helst att bygga egna versioner av beachbuggyn – lite så som skedde med originalet på 60-talet.

Konceptet levererar 204hk och kan göra 0-100km/h på 7,2 sekunder, mer än tillräckligt på ojämna grusvägar eller stora stränder. Batteriet har en energikapacitet på 62 KwH och ska ge bilen en räckvidd på 25 mil enligt WLTP-körcykeln. Antagligen, om den dyker upp, så blir det omkring 2022 som tidigast.

ID. Buzz och ID. Buzz Cargo

När Volkswagen presenterade ID. Buzz var det många som jublade. En retro-bil baserad på Volkswagens ikoniska ”folkabuss”.

Buzz kommer också i en skåpbilsversion – dubbad till Cargo. Perfekt för hantverkaren eller den lilla budfirman. De båda modellerna kommer antagligen runt 2022.

För de båda bilarna talar man om en räckvidd på omkring 54 mil. De är fyrhjulsdrivna och kan leverera 369 hästkrafter.

2022

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.